BİZE ULAŞIN
tr

Hamilelik Döneminde Görülen Diş Eti Rahatsızlıkları

Hamilelikte diş eti iltihaplanmalarına sıklıkla rastlanmaktadır. Diş etinde kanama, şişlik, kızarıklık ve dokunmaya karşı hassasiyet gelişmektedir. Özellikle fırçalama sırasında veya kendi kendine olan kanamalar oldukça dikkat çekicidir.

Önlem alınmadığında iltihaplanma, dişin destek dokusu olan kemiğe geçebilir. Daha az olmakla birlikte gebelik tümörü olarak adlandırılan zararsız ancak kötü görünümlü ve ağrılı diş eti büyümeleri de görülebilir.

Hamilelikte vücutta meydana gelen değişikliklerden diş eti de etkilenir. Yükselen hormon seviyeleri diş eti hücrelerindeki sıvı miktarını arttırır. Bu da ağız bakımı yetersiz olan kişilerde, diş etlerinin hassaslaşmasına ve şişmesine neden olabilmektedir. Diş etinin enfeksiyonlara karşı olan direncini de olumsuz yönde etkiler. Ağız bakımın yetersiz olması durumu daha da şiddetlendirecektir.

Bu durumlarda hamilenin ağız bakımının iyi hale getirilmesi gerekmektedir. Var olan bakteri plağı ve diş taşlarının uzaklaştırılması için diş taşı temizliği yapılmaktadır. Bu işlemle hastalığı kontrol altında tutmaya çalışırız. Ancak rahatsızlığın ilerlediği kişilerde lokal anestezi ile çalışmak gerektiğinden yapabileceğimiz tedaviler sınırlıdır. Acil durumlarda, doktor onayı ile üçüncü ve altıncı aylar arasında ileri tedaviler uygulanabilir.

Planlı hamilelikte diş ve diş eti kontrolleri hamilelik öncesi yapılmalıdır ve var olan problemler giderilmelidir.

Hamilelik sonrası;

düzenli kontrollere gitmek,
diş taşı temizliği gibi ağız bakımı işlemlerini yaptırmak,
dişleri günde en az iki defa doğru teknikle fırçalamak,
diş ipi kullanarak dişlerin aralarını temizlemek,
sağlıklı ve vitaminden zengin besinlerle beslenmek gerekmektedir.
Hamilelikte ağız bakımını en üst düzeyde tutmak fetüsün gelişimi açısından da önemlidir.