BİZE ULAŞIN
tr

Hareketli Protezlerin Temizliği Nasıl Olmalıdır?

Çoklu diş kayıpları sonucunda uyguladığımız hareketli yani takılıp çıkarılabilir protezlerin kullanımının en az 5 yıl olması beklenmektedir. Ağız ve diş bakımını iyi ve düzenli yapan hastalarda bu süre daha da uzun olabilir. Bu sebeple protez dişlerin temizliği günlük olarak yapılmalıdır.

Temizliği düzenli yapılmayan protezlerde bakteri plağı oluşumu gözlenir buna bağlı ağız kokusu, diş eti hastalıkları ve protezde bozulmalar gözlenir.

Gün içinde beslenme sonucu protez arasına giren yemek artıkları etkili bir temizlikle protezden uzaklaştırılmalıdır. Öğünler arası protezler mutlaka sudan geçirilerek yıkanmalıdır. Gece yatmadan önce de etkili bir temizlik yapılmalıdır. Protez dişler sıvı sabun ile güzelce fırçalanıp yıkanabilir ya da özel  diş macunu ve yumuşak bir fırça ile bol suyla fırçalanabilir. Ayrıca özel temizleme tableti içeren bir bardak suyun içine protez bırakılarak bekletilebilir. Protez diş  temizlik için çıkarıldığında ağız içi de yumuşak ve ıslak diş fırçası ile bastırmadan nazikçe temizlenmelidir.

En temel protez temizleme materyalleri su, sabun ve fırçadır. Bununla birlikte protez dişlerin hassas yapısı dikkate alınarak günlük temizliğe uygun özel ürünler bulunmaktadır. Bu temizlik ürünleri günde bir kez kullanılması yeterli olan tabletler veya özel solüsyonlardır. Tabletlerin kullanım sıklığının haftada 3 ya da 5 gün olması yeterli olacaktır. Temizliğe yardımcı olacak özel diş macunu( aşındırma özelliği düşük) ve yumuşak fırçalar kullanılır.

Protez temizlik tabletleri günlük kullanımı uygun, kolay uygulanabilen ve derin temizlik sağlayan özel üretilmiş ürünlerdir. İçeriğinde maddelerle bakteri plağına etki ederek kokuyu önlerler ve oluşan lekelerin giderilmesini sağlarlar. Protez yapısında herhangi bir zarara yol açmaması için kullanma talimatlarına uygun kullanılmalıdır.

Tüm bunlara ek olarak protezin yapısının bozulmaması için mutlaka su içinde muhafaza edilmesi gerekir. Protez diş normal suyun içinde özel protez kutularında muhafaza edilebilir.

Özellikle tam protez kullanan hastaların ağız dokularını gece dinlendirmeleri gerekmektedir. Gece boyunca ağızda protez kalması kapalı bir ortam oluşturur. Protez her gece protez ağızda kalırsa  protez altı bölgelerde candida adı verilen mantar enfeksiyonu gözlemlenebilir. Bu sebeple dokuların rahatlatılması ve hava alması sağlanmalıdır.

En temel protez temizleme materyalleri su, sabun ve fırçadır. Bununla birlikte protez dişlerin hassas yapısı dikkate alınarak günlük temizliğe uygun özel ürünler bulunmaktadır.