BİZE ULAŞIN
tr

Horlama Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Horlama en basit tanımıyla, uykuda nefes alıp verme esnasında daralan hava yolundan geçen havanın çevredeki yumuşak dokulara çarparak titreşimle oluşturduğu sestir. Horlamanın tedavi yöntemlerinden biri de ‘’Horlama Apareyi’’dir. Horlama apareyi kişiden alınan ölçüler yardımıyla, özel olarak laboratuvarda hazırlanan şeffaf bir ağız içi apareydir.

Horlama solunum yolunun daralması ile ortaya çıkar. Horlamanın, uykuda olma nedeni, alt çenenin uyku esnasında daha da arkaya kayarak solunum yolunu kapatmasıdır. Horlama Apareyi alt çeneyi önde konumlandırır ve arkaya düşmesini önler. Böylece solunum yolu açık kaldığı için horlama engellenmiş olur.

Horlama apareyi hakkında sıkça sorulan ve en merak edilen soruları, bu yazımda sizler için yanıtlamak istedim.

Horlama apareyi yeni bir teknoloji midir? Ne zamandır horlama konusunda bu yöntem kullanılıyor?
Horlama apareyi son 10 yıldır uyguladığımız bir tedavi şekli.

Horlama apareyi sadece diş hekimleri tarafından mı hazırlanır? Hazırlık sürecini anlatabilir misiniz?
Dişler üzerine uygulanan bir aparey olduğu için diş hekimleri tarafından uygulanır. Öncelikle hastanın alt ve üst çenesinden ölçü alınır. Alt çene önde konumlanacak şekilde kapanış kaydı tespit edilir. Alt ve üst dişleri kapsayan silikon plak hazırlanır. Bu plaklar kapanış kaydına göre birbirine bağlanır. Bu şekilde apareyimiz hazırlanmış olur.

Horlama apareyi kullanan hastalarınızdan nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?
Horlama; hem fiziksel, hem de sosyal sağlığı tehdit ediyor. Aparey kullanımı sonrası rahatlık herkesin yüzünü güldürüyor.

Yüzde kaçlık bir başarı oranından bahsediyoruz?
Doğru kişiye yapılmış ise yüzde yüz. Hastanın burun sorunu var ise, ciddi kilo sorunu var ise, bu aparey etkili olmaz.

Horlamanın sebebine göre apareyin başarı oranı değişiyor mu?
Evet değişiyor. Burundan rahat solunumu varsa, makul bir kiloya sahipse bu aparey çok etkili. Bu koşullar yok ise, öncelikle bu sorunların çözülmesi tavsiye edilir.

Aparey horlamayı nasıl durduruyor?
Diş sıkma vs. nedeniyle solunum yolundaki dokular büyümüş olabiliyor. Buna ilaveten yatış pozisyonunda, alt çene ve dil solunum yolunu kapatacak kadar geriye kaçıyor. Bu aparey öncelikle diş sıkmayı engelliyor. Buna bağlı olarak solunum yolu dokuları küçülmeye başlıyor. Ayrıca alt çeneyi sabitlemiş olması nedeniyle, dilin ve çenenin solunum yolunu tıkaması engellenmiş olduğu için horlama da bitmiş oluyor.

Gece uyurken bu apareyi takmak kişiye rahatsızlık veriyor mu?
Hiç sorunu olmayan kişiye bu aparey zor gelebilir belki. Ama horlamanın komplikasyonlarını yaşayan kişi için bu protezi kullanmak son derece kolaydır.

Horlama apareyinin horlamayı tedavi edici bir etkisi var mı?
Evet, tedavi eder. Öncelikle gevşemiş ve büyümüş olan kaslar sıkılaşır ve küçülür. Ağız içindeki bu değişim daha arkadaki solunum yolundaki kaslara kadar etkisini gösterir. Böylece tıkanmış olan hava yolu açılmış olur. Diş sıkmayı da engellediği için, buna bağlı gelişebilecek komplikasyonlar da oluşmaz.

Herhangi bir yan etkisi bulunuyor mu?
Hayır, hiçbir yan etkisi yoktur.

Horlama apareyi gibi etkili, yeni kullanılmaya başlanan farklı yeni teknolojiler ve bilimsel gelişmeler var mı? Onlardan da bahseder misiniz?
Horlama tedavisi ile ilgili, diş hekimliğinde, bu aparey dışında henüz yeni bir uygulama yok.