BİZE ULAŞIN
tr

Horlama ve Tedavisi

Horlama, uyku sırasında solunum yolu daralması nedeniyle , sirküle olan havanın desteksiz dokuları (yumuşak damak, küçük dil gibi) titreterek gürültülü seslerin ortaya çıkması olayıdır. Öncelikle bir Uyku sorunudur.

Horlama belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

-boğularak uyanma,
-gündüz yorgunluk,
-gün içi uyku hali, konsantrasyon güçlüğü,
-uykuda terleme.

Horlamanın sosyo ekonomik sonuçları olarak da; Trafik ve iş kazalarını, evlilik sorunlarını ve ekonomik kayıpları söyleyebiliriz.
Horlama tedavi edilmez ise, kardiyovasküler hastalıklar (hiper tansiyon, inme, kardiak aritmi, konjestif kalp yetmezliği…), pulmoner hastalıklar, nörolojik, endokrin, nefrolojik, gastrointestinal, psikiyatrik, Ürogenital ve diğer rahatsızlıklar meydana gelir.

Tedavide önerilen yöntemler şu şekildedir;
-diyet; kilo önemli bir horlama nedenidir. Özellikle geç saatte beslenmek ve ağır yemek yemek horlamayı arttırır.
-uyku pozisyonu; sırt üstü yatmak hava yolunun daha da daralmasına neden olur.
-burun ve genizde solunum yolunu daraltacak sorunlar varsa tedavi edilmeli.
-Osteotomiler, çene kemiklerinin ameliyatlarla düzeltilmesi,
-alkol, sigara dokularda gevşeme yaptığı için tavsiye edilmez.
-ağız içi horlama apareyi
-SPAP cihazı.

Bizler diş hekimi olarak burun ve genizde tıkanıklık olmamasına rağmen basit ve orta şiddette horlaması olan hastalara ağız içi aparey önermekteyiz.
Bu apareylerin yapımları kolay ve ucuzdur. İnvaziv bir yöntem değildir. Ufak ve kullanışlıdır. Pasif etkilidir. Elektrik enerjisine bağlı değildir. Seyahat için elverişlidir. Kullanımı sosyal açıdan daha az rahatsız edicidir. Hasta uyumu fazladır.
Bu ağız içi aparey, alt çenenin önde ve aşağıda konumlanmasını sağlar. Solunum yolu dokularının gevşemesini engeller. Solunum yolunun genişlemesini sağlar. Dilin öne çekilmesi ve yumuşak dokuların gerilmesine neden olarak horlamanın tedavi edilmesini sağlamış olur.
Horlama apareyi yaptırmak isteyen hastalarımızda, öncelikle alt üst ölçü alırız. Alt çeneyi en önde konumlandırabileceği noktanın %75’i kadar ileri alarak kapanış sağlarız. Bu veriler üzerinden alt ve üst çeneye hazırladığımız silikon plakları birbirine bağlarız.
Bu aparey, horlayan, CPAP cihazı kullanamayan birçok hastada kabul edilebilir bir tedavi seçeneğidir.