BİZE ULAŞIN
tr

İmplant Başarısını Etkileyen Faktörler

İmplant Başarısını Etkileyen Faktörler Berkem Atalay İmplant, diş eksikliği İmplant, eksik dişleri tamamlamak için çene kemiğine yerleştirilen bir tür vidadır. Bu vidalar titanyum adı verilen doku dostu bir materyalden imal edilir.

Titanyumun doku ile uyumu ve kemiğe bağlanması çok iyidir. Yerleştirildikten sonra vücudun bir parçası haline gelir ve maksimum dayanıklılık gösterir.
İmplantlar tek diş eksikliklerinde komşu dişlerin kesilmesine gerek kalmadan boşlukların doldurulmasına imkan sağladıkları gibi tam dişsizliklerde de bu implantlardan destek alınarak daha tutucu ve kullanımı rahat protezler yapılmasına olanak sağlar.
İmplant tedavisinin başarısını etkileyen faktörler arasında diş hekiminin tecrübesi büyük bir fark yaratmaktadır.
Cerrahi işlem öncesinde alınan anamnezi detaylı bir biçimde analiz etmek, hastanın kemik yapısına en uygun tedavi sürecini planlamak diş hekiminin sorumluluğundadır. Buna bağlı olarak implant başarı oranı söz konusu olduğunda başarılı bir tedavinin ilk adımının doğru doktoru seçmek olduğunu söylemek mümkündür.
Dental implant tedavisinde başarı elde etmenin en önemli adımlarından biri de uygulanacak implant malzemesinin yüksek kalitede olmasıdır. İmplant tedavisinde kullanılacak malzeme hem ülkemizde hem de global anlamda tıpkı diğer sağlık ürünlerinde olduğu gibi gerekli kurumlarca onaylanmış ve dünya çapında güvenilirliği olan firmalar tarafından üretilmiş olmalıdır.
İmplant tedavisinin başarısını etkileyen faktörler arasında vurgulanması gereken en önemli noktalardan biri hastanın ağız ve diş bakımına verdiği önemdir. Diş hekimleri, ağız ve diş bakımına yeterince önem vermediğini gözlemlediği hastalara tedavi sürecine geçilmeden önce bu yönde bilgilendirme yapmaktadır. Çünkü ağız ve diş bakımına yeterli önem verilmediği takdirde implant başarısı ciddi oranda düşmekte, tedavi süreci aksamakta, hatta tüm sürece en baştan başlamak gerekebilmektedir.
Bu noktada ağız ve diş bakımında yalnızca diş fırçalama ya da diğer temizleme işlemlerinin yeterli olmadığını vurgulamak gerekir. Sigara gibi zararlı maddelerin implant uygulamasının başarı oranı üzerinde son derece olumsuz etkileri olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle hastaların implant tedavisi öncesinde sigara kullanıyor olsalar bile implant tedavisinde başarı elde etmek için tedavi sürecine başlandıktan sonra sigarayı bırakması önerilmektedir.
İmplant tedavisinin başarısını etkileyen faktörler arasında en önemli noktalardan biri de hastanın kemik yapısıdır. Yeterli kemik yapısının olmadığı durumlarda implant başarısı için kemiği güçlendirici destekleyici tedavilerin uygulanması gerekmektedir.
Bruksizm gibi ağız ve diş sağlığıyla ilgili problemler implant başarı oranı üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Öncelikle bu sorunları kontrol altına almadan implant tedavisine geçilmemelidir.
İmplant tedavisinde başarı elde etmek büyük oranda hasta ve doktorun iş birliği içerisinde doğru bir tedavi planını hayata geçirmesinde yatmaktadır.