BİZE ULAŞIN
tr

Sabit Protezlerin (Kaplamaların) Sökümü Nasıl Olur?

Sabit protezler ağızdaki mevcut dişlerin küçültülmesinin ardından dişlere özel yapıştırıcılarla yapıştırılan protez çeşitleridir. Çeşitli sebeplerle bazen bu protezlerin sökülmesi gerekmektedir. Hastalarımız bu aşamada kaplamanın nasıl çıkarılacağını ve çıkarma işlemi sırasında ağrı hissedip hissedilmeyeceğini merak etmektedir.

Kaplama dişlerin hangi sebeplerle sökülmesi gerekmektedir?
Uzun yıllar önce yapılmış sabit protezlerin altındaki dişlerde bir sorun görüldüğünde veya protezler de eskimeye bağlı deformasyonlar olduğunda, bu kaplamaların çıkarılıp tedavilerin yapılması gerekebilir. Sabit protezlerde alttaki kendi dişlerinizin çürümesi, dişlerin etrafındaki diş eti uyumunun bozulması ve diş köklerinde lezyonlar oluşması gibi sorunlar görülebilir. Bu durumlarda sabit protezlerin çıkartılıp sorunların çözülmesi gerekmektedir.

Kaplama Dişler Sökülürken Ağrı Hissedilir Mi?
Sabit protezler çıkartılırken çoğu zaman ağrı hissedilmez. Ancak protezin çıkartılması için kullanılan aletin vurma hissi rahatsızlık oluşturabilir. Gerekli görüldüğü zamanlarda anestezi uygulanarak protez en kısa sürede yerinden çıkartılmaya çalışılır.

Kaplama Dişler Sökülürken Çatlama Ya Da Kırılma Olur Mu?
Protezi çıkarmak için uygulanan kuvvetin etkisiyle porselenlerde çatlak ve kırık gözlenebilir. Hatta kaplamaların çıkmadığı bazı durumlarda ağrısız ve kolay bir şekilde protezi çıkarabilmek için porselen ve metallerin kesilmesi gerekmektedir.

Çıkarılan kaplamalar tekrar yerine yapıştırılabilir mi?
Sabit protezler altta kalan dişlerde oluşan bir sorun nedeniyle veya zaten uyumları bozulduğu için söküldüğünden tekrar yapıştırılması pek mümkün olmamaktadır. En kısa zamanda tedaviler tamamlanıp sağlıklı yeni bir plan yapılır. Yapılan plana göre protezlerin yeniden yapılması gerekmektedir.

Sabit protezler çıkartılırken çoğu zaman ağrı hissedilmez. Ancak protezin çıkartılması için kullanılan aletin vurma hissi rahatsızlık oluşturabilir.