Uygun bakım, aynı zamanda çevredeki sağlıklı diş eti ve dişlerin korunmasına da yardımcı olur. Böylece protezin ömrü uzar.
Bakım Yöntemleri
1- Fırçalama
Özellikle diş eti ve protez sınırına biriken yiyecekler, öncelikle diş etinde sonrasında da protezin altındaki dişlere zarar vererek istenmeyen sonuçlar ortaya çıkmasına neden olur. Bu sebeple fırçalama yaparken dişlerin yüzeyinin ve diş eti sınırlarının iyice temizlenmesi gereklidir. Bunun için elektrikli fırçalar iyi bir seçenek olabilir.
2- Diş İpi Kullanımı
Sabit protezlerde diş ipi kullanımı doğal dişlerden biraz farklıdır. Diş eksikliğini tamamlamak için yapılan köprülerde, eksik diş bölgesine yapılan gövde kısımlarının altı yemek artıklarının birikmesi için çok uygun noktalardır. Bu kısımların temizliği için bir tarafı daha sert olarak tasarlanmış diş ipleri kullanılır. Böylece ip gövdenin altından kolayca geçirilip temizleme yapılabilir.
3- Diş Arası Fırçaları
Gövde altlarında ve çekilmiş diş eti bölgelerinde kalan gıda artıklarının temizlenmesi için kullanılan fırçalardır. Uygulanırken diş etinin zarar görmemesine dikkat etmek gerekir.
4- Ağız Duşları
Basınçlı su uygulayarak temizlik sağlayan cihazlardır. Kullanımı biraz pratik gerektirebilir. Fakat sabit protezlerin temizliğinde çok iyi sonuçlar vermektedir.
Sabit Protezlerin Ömrünü Uzatmak İçin Yapılması Gerekenler
1- Sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durun.
2- Tırnak yeme, sert nesneleri ısırma, bir şeyleri açmak için dişlerinizi kullanmak gibi alışkanlıklarınız varsa uzak durmaya çalışın.
3- Dişlerinizi gıcırdatıyorsanız mutlaka gece koruyucu plak kullanın.
4- Düzenli diş hekimi kontrollerini ihmal etmeyin.