BİZE ULAŞIN
tr

Şeffaf Plak Tedavisi Hakkında Merak Edilenler

Şeffaf plak tedavisi nedir? Şeffaf plaklarla diş hareketi nasıl gerçekleşir? Şeffaf plakların klinik süreci nasıl olmaktadır? Şeffaf plakların tel tedavisine göre avantajları nelerdir? Günümüzde çok fazla tercih edilen şeffaf plak tedavisi hakkında en çok merak edilenleri bu yazıda anlatmaya çalıştım.

Şeffaf plak tedavisi, diş çapraşıklıklarını, kapanış bozukluklarını, dişlerin çene kemiği içerisindeki konumlarını düzelten sabit tel tedavisine estetik bir alternatif olarak kullanılır. Şeffaf ve ağız içerisinde görünmeyen esnek plaklar, dişleri tüm yüzeylerden kaplayarak ağız içine oturur. Çapraşık dişleri kaplayan bu plakların, eski haline dönmeye çalışırken esnemesiyle dişe uyguladıkları kuvvetler ile diş hareketi gerçekleşir. Dişlerin dudak ve yanaklara bakan dış yüzeylerine diş renginde kompozit dolgulardan yapılan minik çıkıntılar, plağın tutuculuğunu arttırır, diş hareketlerini kontrol eder ve bazı diş hareketlerinin yapılabilmesine yardımcı olur. Bu sayede Ortodontik Tedavi ile dişler yeniden sıralanır.

Kişinin kliniğe girişinden şeffaf plaklarının üretilmesine kadar geçen süreçten biraz bahsedelim. Kliniğe gelindiğinde ilk olarak yüz ve ağız içi fotoğraflar çekilir. Dişlerin dijital ortama aktarılması için ölçü alınır. Bu aşamada geleneksel ölçü yöntemleri ya da üç boyutlu ağız içi tarayıcılar kullanılır ve plaklar bu ölçüye göre planlanıp üretilir. Öncelikle, internet yoluyla kullanılan şeffaf plak firmalarının özel yazılım programında hekim sanal tedavi planını yapar ve hekim planı onayladığında bu plana göre plaklar üretilmeye başlanır. Sanal ortamda yapılan tedavi planında tedavinin her aşaması önceden ayarlanabilir, bu da şeffaf plak tedavisinin öngörülebilir olmasını sağlar. Yani hekim tedavinin başından, her bir plağın dişlerde yapacağı düzeltmeyi ve tedavinin sonucunu görebilir. Firma tarafından üretilecek plak sayısı vakanın şiddetine göre değişmektedir. Tüm plaklar üretilip hepsi kargo yoluyla kliniğe gönderilmektedir. Plaklar, düzeltme miktarına göre hekim tarafından belirlenecek 1 haftalık ya da 2 haftalık periyotlarda hasta tarafından değiştirilir.

Bu plakların avantajlarından bahsedecek olursak, özellikle braket ve tellerin görünümünden şikayetçi olan yetişkin hastalara ağız içerisinde neredeyse hiç belli olmayan bir tedavi olanağı sağlar. Estetik ihtiyacın yanı sıra kişiye sunduğu kullanım kolaylığı sebebiyle de tercih edilmektedir. Ağız içinde herhangi bir tel olmadığından batma ve yara gibi istenmeyen etkiler görülmez. Hasta plağını çıkartıp dişlerini fırçalayıp diş ipi kullanmaktan yemek yemeye kadar normalde yaptığı her şeyi yapmaya devam edebilir. Şeffaf plakların daha az ağrılı olduğu ve bazı vakalarda geleneksel diş teli tedavisine oranla daha kısa bir sürede sonuçlandığı görülmektedir. Çoğu vakada ortalama 6 ay içinde istenilen sonuca ulaşılabilmektedir.

Tüm bu avantajlarıyla şeffaf plaklar hem günümüzde hem de ilerleyen yıllarda çokça tercih edilmeye devam edecektir.

Dr. Dt. AYŞEGÜL ÖZAY