BİZE ULAŞIN
tr

Stresin Ağız Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Günümüzün yoğun ve karmaşık dünyasında stres çoğumuzun ortak sorunudur. Etrafımızda beklenmedik şeyler olurken, stresle başa çıkmak zor olabilir ve vücudumuza zarar vermeye başlayabilir.

Stres; genel sağlık durumumuzu etkilediği gibi ağız sağlığımız üzerinde de olumsuz etkilere sebep olmaktadır.

Bu sorunların belli başlılarından bahsedecek olursak;
Ağız yaraları (aft ve uçuklar): Ağız yaralarının ana nedenlerinden biri duygusal strestir.
Diş gıcırdatma ve TME ağrısı: Baş ağrısı veya yorgun çene kasları ile uyanıyorsanız, bu durum gece dişlerinizi gıcırdattığınızın iyi bir göstergesidir. Uykudayken stres durmaz ve siz uyurken bile zihniniz ve bedeniniz sürekli endişe ve düşünceden etkilenir.
Dişlerin sürekli sıkılması: Stres, bir düşünce veya eylemin ortasında siz farkına bile varmadan dişlerinizi sıkmanıza neden olabilir. Diş sıkma genellikle gün içinde meydana gelir. Dişlerde ve çene ekleminde ciddi hasara neden olabilir.
Kötü ağız hijyen: Stresli olduğunuzda ve uğraşacak çok şeyiniz olduğunda bazen fırçalama ve diş ipi kullanma gözden kaçabilir. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak ve diş ipi kullanmak için zaman ayırmak, ağzınızın stres ve yetersiz beslenme ile başa çıkmasına yardımcı olmak için çok önemlidir.
Kötü beslenme/beslenme: Genellikle besleyici, sağlıklı yemekler için zamanımız olmaz. Hazır yiyecekler, sağlıklı bir vücudu korumak için gerekli vitamin ve besinlerden yoksundur.
Diş eti hastalığı veya mevcut diş eti hastalığının kötüleşmesi: Stres, bağışıklık sisteminizi güçsüzleştirir ve vücudunuzun diş eti hastalığıyla savaşma yeteneğini etkileyebilir.
Düzenli diş hekimi randevularını kaçırmak: Yoğun bir programınız olduğunda diş hekimi randevunuz genellikle yapılacaklar listesinin en altındadır.
Ağız kuruluğu: Stres, ağız kuruluğunun ana nedenlerinden biridir. Ağız kuruluğu, ağzınızda tükürük eksikliğine neden olur. Tükürük, ağız sağlığınızı korumanın anahtarıdır.

Stresle Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?

Stresinizi yönetmenize yardımcı olacak rahatlatıcı teknikler bulun. Egzersiz, kitap okuma, rahatlatıcı bir aktivite vs.
Günde iki kez dişlerinizi fırçalayarak ve diş ipi kullanarak ağız hijyeninizi iyi bir seviyede tutun.
Düzenli kontroller ve temizlik için diş hekiminizi ziyaret edin.
Dişlerinizi sıktığınızı veya gıcırdattığınızı düşünüyorsanız diş hekiminize danışmanızda fayda var. Diş hekiminiz, diş yüzeyindeki düzensiz aşınma gibi gıcırdatma belirtileri için dişlerinizi inceler ve oluşabilecek herhangi bir hasarı sınırlamak için önerilerde bulunabilir.
Uyku düzeninize dikkat edin.
Aktif kalın, egzersiz her zaman stresi artırmaya yardımcı olacaktır.
Sağlıklı, dengeli bir diyet yapın, kafein ve alkolü sınırlayın. Özellikle ağız kuruluğu çekiyorsanız bol su için.