BİZE ULAŞIN
tr

Süt Dişleri Tedavi Edilmeli mi?

Süt dişleri tedavi edilmeli mi? Nasıl olsa değişmeyecekler mi?

Ailelerin bize en çok sorduğu sorulardan biri de budur. Süt dişleri 5-7 yaş arasında değişmeye başlar ve 12-13 yaşına kadar bu süreç devam eder. Bu süre boyunca süt dişlerinin sağlıklı bir şekilde ağızda kalması önemlidir.

Çünkü;

1- Beslenmede büyük önem taşırlar. Çürük dişleri olan çocukların, ağrı yaşadıkları için beslenmeleri dolayısı ile gelişimleri etkilenecektir. Aynı zamanda uyku düzensizliği ve konsantrasyon bozukluğuna da neden olurlar.

2-Genel vücut gelişiminin yanı sıra çene gelişimi için de önemlidirler. Erken süt dişi kayıplarında o bölgedeki kemik gelişimi tam olarak gerçekleşemez.

3-Süt dişleri alttan gelen daimi dişlerin yerini korumaktadır. Zamanından önce kaybedilen süt dişi nedeniyle çapraşıklık problemleri görülebilir. Yandaki dişler, çekilen dişin boşluğuna doğru kayar ve alttan gelecek olan daimi dişin yerini kapatırlar.

4-Konuşmada büyük öneme sahiptirler. Özellikle erken dönemde üst ön dişlerin kaybedilmesi f,v,s,z,t harflerinin yanlış telaffuzuna sebep olurlar.

5-Estetik açıdan önemlidirler. Her çocuğun doyasıya gülmek hakkıdır. Diş problemleri nedeniyle sosyal çevresinden tepki alan çocuklarda özgüven eksikliği oluşur.