CONTACT US
en

Çocuk Diş Hekimliği Nedir?

Çocuk Diş Hekimleri; çocuklarımızın ilk karşılaştıkları diş hekimleridir. Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olup, çocuk diş sağlığı üzerine ihtisas yapmış hekimlerdir. Doktora eğitimleri 4 - 6 yıl devam eder ve pedodonti uzmanı olmaya hak kazanırlar. Dişlerde bebeklikten genç erişkinliğe kadar geçen süre içerisinde gelişen tüm ağız-diş sağlığı sorunları ile süt ve daimi dişlerin tedavileri, koruyucu uygulamalar pedodonti hekimleri tarafından yapılmaktadır.

NEDEN ÇOCUĞUMUZU ÇOCUK DİŞ HEKİMİNE GÖTÜRMEMİZ GEREKİR?
0-5 yaş arası çocuklarımızın ağız ve diş sağlığı sonraki dönemdeki ağız ve diş sağlığını etkiler. Bu sebeple çocuklarımızın, düzenli kontroller ile diş hekiminin yakın takibinde olması gerekir.
Çocuğumuzun diş tedavilerinde tedavisini gerçekleştirecek doktorun pedodonti uzmanı olması, ilerde oluşabilecek diş hekimi korkusunu ortadan kaldırarak, çocuğumuzun daha uyumlu ve ağız-diş sağlığı konusunda daha bilinçli olarak yetişmesine yardımcı olabilecek en önemli faktörlerdendir.
Pedodonti, koruyucu diş hekimliği dalıdır. Sadece diş sağlığı olarak değil, çocukların diş tedavilerine ve diş hekimine karşı dental korku oluşmadan sürecin ilerlemesini amaçlar. İlk tanışmaya önem ve emek verir. “Ne kadar erken o kadar iyi” prensibi ile çalışır.
Çocukların diş doktoru ile ilk tanışmasının, sonraki dönemlerde ağız-diş tedavisi sırasındaki davranışlarını ve buna bağlı olarak ağız-diş sağlığını etkileyebileceği için önemi büyüktür. Çocuğumuzun bir pedodonti hekimi ile tanışması için doğru olan zaman, ilk süt dişlerin çıkmasından hemen sonra olmalıdır.
Bebekliğin ilk 6 ayında süt dişleri sürmeye başlar. Bazı durumlarda ilk süt dişlerinin sürmesi 1 – 2 ay kadar gecikebilir veya erken meydana gelebilir. Bebekler, ilk diş sürmesini takip eden her 6 ayda yeni bir grup diş çıkartır. Süt dişlenme dönemi 2,5 – 3 yaşına kadar, toplam 20 adet süt dişi ağızda olacak şekilde tamamlanır.
Süt dişleri ağızda çıkarken bazı problemleri de beraberinde getirebilir. Bebeklerde; salya akışının artması, iştahsızlık, ağrı, uykusuzluk, ateş ve ısırma güdüsünün artması gibi semptomlar çok sık görülür. Bu süreçte koruyucu uygulamalar dışında gerekmedikçe müdahale yapılmaz ve çocuk diş hekimimizin belirlediği aralıklarla takip edilir.
Çocuklarda ağız ve diş sağlığını, yetişkinlerden farklı olarak müdahale ve tedavi değil; takip ve bilgilendirme iyileştirir.

ÇOCUĞUMUZU ÇOCUK DİŞ HEKİMİNE GÖTÜRMEK NE GİBİ AVANTAJLAR SAĞLAR?
Çocuğumuz özellikle 0 – 5 yaş arasında, ağzını 20-30 dakika arasında açık tutup sabit durabilir. Bu nedenle çocuk diş doktorumuz, çocuğumuza doğru davranış yönlendirmesi tekniklerini uygulayarak diş tedavisini bir oyun gibi sevdirir ve çocuğun diş tedavisine motive bir şekilde gelmesini sağlar. Bunun için çocukla bağ kurabilmek için değer odaklı bir çaba gösterir. Bu dönemde çocuk diş hekimlerimiz, özel olarak ebeveynlere de rehberlik yapar. Her adımda bilgilendirme ve eğitim desteği verir.
0 – 5 yaş aralığı genellikle ağız hijyen alışkanlıklarının oturtulmaya çalışıldığı dönemdir. Bu yaş grubu çocuklarda işlemden daha çok ağız ve diş sağlığı konusunda davranış yönlendirmesi yapılır. Düzenli diş hekimi muayenesi ile çocuğumuzun ortama alıştırılması, büyüme-gelişim ve ağız hijyeni takibi yapılır. Pedodontist muayeneleri, özenle yapılan, sözel iletişimin ağırlıklı olduğu aileye özel randevulardır.
İmpladent Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği olarak; ilk muayenesinde çocuğumuzu bir birey olarak kabul eden, özel olarak kurulan iletişimi önemseyen, koruyucu diş hekimliği ve aile rehberliği sağlayarak büyüme ve gelişimde ağız hijyeni gibi problemler konusunda hiçbir detayı gözden kaçırmayan, devam eden kontrol randevularıyla da bu süreci yakından takip eden bir süreci uyguluyor ve destekliyoruz.