Diş sıkma, gün içerisinde ve uyku sırasında diş gıcırdatma veya sıkma biçiminde gerçekleşen ağzın sert ve yumuşak dokularında çeşitli olumsuzluklara yol açan istem dışı bir çiğneme sistemi rahatsızlığıdır.
Yapılan çalışmalarda stresli ve yorucu günlerden sonra diş sıkma veya diş gıcırdatmada artış gözlenmektedir. Genellikle ağrılı semptomlar ortaya çıkana kadar kişiler, dişlerini sıktığının farkında olmayabilir.
Diş Sıkma Belirtileri Nelerdir?
• Sabah uyanıldığında şakak ve yanaklarda ağrı, yorgunluk,
• Gün içinde de devam eden baş, boyun ve sırt ağrısı,
• Çene eklemlerinde kıtlama ve çıtırtı şeklinde ses, harekette kısıtlılık, tutulma, ağrı,
• Çene kaslarının aşırı çalışmasına bağlı olarak yüzde şekil değişikliği ve/ veya asimetri,
• Dişlerde aşınma, kırılma, diş eti çekilmesi ve buna bağlı hassasiyet, ağrı, sallanma, nekroz, diş kaybı ve estetik sorunlar.
Diş Sıkma Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş sıkma tedavisinde kişiye özel olarak hazırlanan gece plakları ve masseter botoks uygulaması önerilmektedir.
Gece plakları, hastanın çoğunlukla gece uykudaki sıkma problemi nedeniyle tüm gece ağızda kalarak, dişler üzerinde oluşan basıncı karşılama işlevi görürler. Hastanın en az 6 ay düzenli kullanımı sonrasında sıkmanın azaldığı gözlemlenmiştir.
Ancak gün içerisinde kullanım zorluğu, plağın bakımı ve ağızda oluşturduğu fazlalık hissi hastalar tarafından düzenli kullanımda sorunlara neden olabilmektedir.
Günümüzde diş sıkma tedavisinde en çok tercih edilen yöntem ise masseter botoks (Botulium toksin-A) uygulamasıdır. Masseter botoksda ilk uygulamanın ardından 2-3 hafta içerisinde kişi etkisini görmeye başlar ve tam etkisinin ortaya çıkması 6 haftayı bulabilir.
Botoks bir protein türüdür. Bu protein kasların yanlış kasılmasını düzenleyerek, istemsiz ve güçlü kasılmasını engelleyerek diş sıkma alışkanlığını tedavi eder. Botoks ilaç olarak serebral palsi, baş-boyun kasılmaları, post-spinal yaralanmalara bağlı spazmlar gibi birçok kas hastalığının tedavisinde de kullanılmaktadır. Hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır.