CONTACT US
en

Düzenli Diş Hekimi Kontrolünün Önemi

Diş hekimi; insan sağlığına ilişkin olarak, dişlerin, diş etlerinin ve bunlarla doğrudan bağlantılı olan ağız ve çene dokularının sağlığının korunması, hastalıklarının ve düzensizliklerinin teşhisi, tedavisi ve rehabilite edilmesi ile ilgili her türlü mesleki faaliyeti icra etmeye yetkilidir. Bu görev tanımlamasında en çok atlanan nokta, cümlenin ilk kısmı olan ''sağlığın korunması'' kısmıdır.

Genellikle sağlık bozulduktan sonra tedavi olmak için hekime gidilmektedir. Oysa ki bir problemle karşılaşmadan önce, kontrol amacıyla diş hekimine gidip ağız ve diş muayenesi yaptırılması gerekmektedir.

Diş hastalıkları çoğu hastalıktan daha kolay bir şekilde teşhis ve tedavi edilmektedir. Ancak geç kalınması durumunda sadece diş ve dişeti rahatsızlığı yaşanmayıp, diyabetten romatizmaya, romatizman kalp ve damar hastalıkları gibi ölümcül olabilen pek çok hastalık da tetiklenmektedir. Bu tür bedensel hastalıkların yanı sıra estetik ve psikolojik rahatsızlıklara da davetiye çıkabilmektedir.

Diş hekimi, muayenede ilk önce anamnez (sağlık geçmişi) almaktadır. Diş hekimi dişleri, dişetlerini ve ağız dokularını kapsamlıca muayene edip, hastalık ve diğer problemlerin belirtilerini teşhis etmektedir. Muayenede amaç;

* Tanıyı koymak,

* Mümkün olan en kısa sürede tedaviyi yapmak,

*Ağız sağlığının devamlılığını korumaktır.

Diş hekimi, gerekli gördüğü durumlarda kontrol seanslarında röntgen çekilmesini tavsiye etmektedir. Modern bir klinikte kullanılan röntgen cihazları, günlük hayatta televizyondan, telefondan alınan radyasyondan fazla radyasyon yaymamaktadır.

Diş çürükleri ve dişeti hastalıkları büyük oranda önlenebilir hastalıklardır. Ancak ağız içindeki çürüğü fark etmede geç kalınırsa basit bir dolgu ile kurtarılabilecek bir diş ileri aşamadaki tedavilere ihtiyaç duymaktadır ( örneğin kanal tedavisi veya çekim gibi). Bu nedenle düzenli diş hekimi kontrolü; dişlerin temiz ve sağlıklı kalmasına, daha uzun süre kullanıma yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda ağrıya sebep olacak problemlerin oluşmasını da önlemektedir.

Ağız ve diş sağlığında erken fark edilen sorunun çözümü hasta açısından hem daha zahmetsiz hem de daha az maliyetli olmaktadır.

Diş hekimi, kontrol aralığını hastaya özgü olarak belirler ancak ağız içinde problem yoksa, ağız bakımı iyiyse 6 ayda bir kontrol muayenesi yaptırmak gerekmektedir.