Dişin içerisindeki canlı doku enfekte ve/veya nekroz (canlılığını yitirmesi) olmuşsa kanal tedavisi gerekmektedir. Dişi ağızda tutan dokular yaygın olarak bilindiğinin aksine dişin içerisindeki damar ve sinir paketi değil, sağlıklı çene kemiği ve diş eti dokularıdır. Kanal tedavisinin başarılı bir şekilde uygulanmasıyla dişin ağızda uzun yıllar ve hatta ömür boyu kalması sağlanabilir. Bununla birlikte, enfeksiyonun tedavi edilmiş olması ve çekim nedeniyle oluşacak diğer tedavi gereksinimlerini önlemesi özelliği ile “Endodonti” koruyucu diş hekimliğinde çok önemli bir yer teşkil eder.
Diş içerisindeki canlı doku, damar ve sinir ağıyla kök ucundan ve birçok farklılık göstererek kökün başka yüzeylerinden çene kemiğine, üzerindeki sert dokularda bulunan ufak kanalcıklar sayesinde diş etine ve hatta ağız içerisine açılan, açık bir kanal sistemidir. Bu yüzden bu sistemin enfeksiyon tedavisinin çok dikkatli ve iyi bir şekilde yapılması, bu kanallar sisteminin üç boyutlu olarak, dışa temasının kesilmesini sağlayacak şekilde, doldurulması gerekmektedir. Son yıllarda bu tedavi sıcak dolgu materyalleri sayesinde mümkün hale gelmiştir. Bu üç boyutlu hermetik dolgunun yapılabilmesi için motorlu döner alet sistemleri kullanılmaktadır “Rotary Systems”. Elektronik olarak kanal boyu ölçme aleti, ultrosonik aletler, tork ayarlanabilir dönerli aletler ve özellikle geliştirilmiş el aletleri gibi yardımcı enstrümanlar ile birlikte kanal sisteminin temizlenmesi ve dolguya uygun hale getirilmesi sağlanır. Bu hassas tedaviyi ancak, bunların eğitimi ile donanımlı uzman bir Diş Doktoru, başarılı bir şekilde gerçekleştirebilir.
Dental operasyon mikroskopu hekime bu karışık kanallar sistemini, odaklı bir şekilde aydınlatarak ve büyüterek, görebilme ve görebildiğinide tedavi edebilme olanağını sağlar. Tedavi edilecek dişi ve kanallar sistemini bu denli iyi görebilmek yardımcı aletleri daha iyi kontrol edebilmeyi sağladığı gibi daha öncesinde mümkün olamayan kanal tedavilerininde gerçekleştirilmesini sağlar. Çıplak gözle görülemeyen çok küçük kanallar, kanal içerisinde kırılmış el aletleri, diş perforasyonları (dişin delinmesi) vs gibi tedavileri, mikroskop ile mümkün tedavi örneklerinden sayabiliriz.
Çeşitli anatomik varyasyonlar, patolojik oluşumlar veya iatrojenik (Yanlış Tedavi) gibi sebeplerden ötürü tedavisi çok zor olan vakalar Mikroskop ile tedavi edilebilir hale gelmiştir.
Doktor açısından kanal tedavisini mümkün ve gerek ergonomik olarak gerekse tedavi tekniği olarak daha kaliteli hale getiren Dental Mikroskop, şüphesiz hasta için de tedavi sırasında ve/veya sonrasında büyük ölçüde kalite ve konfor sağlamaktadır.
Kanal tedavisinin başarılı bir şekilde uygulanmasıyla dişin ağızda uzun yıllar ve hatta ömür boyu kalması sağlanabilir.