Plak Kontrolü Nasıl Sağlanır?
Diş yüzeylerini fırçalamak, diş ipi ve ara yüz fırçaları ile diş aralarını temizlemek, superfloss ile köprü protezlerin altı ve implantların çevresini temizlemek mekanik olarak, diş macunu kullanmak, ağız suları ile çalkalamak kimyasal olarak yardımcı olur. Son zamanlarda yaygınlaşan ağız duşları ile hem mekanik hem kimyasal etki sağlamak da mümkündür.
Ağız Duşu Nedir?
Ağız duşu, güçlü bir pompa yardımı ile basınçlı ve ritmik atımlı su akımı sağlayan bir cihazdır. Bu sayede diş, implant ve diş etine tutunmuş mikrobiyal eklentileri ve yiyecek artıklarını, gargaradan daha iyi uzaklaştırır. Evde günlük kullanım için uygundur.
Ağız duşu ile yapılan temizlik, diş fırçalarken ulaşılamayan bölgelere ulaşsa bile diş fırçalamanın yerini tutmaz. Yine de fırçalama sonrası kalan plak ve kalıntıları temizlemek için diş ipine, diş arası fırçalarına veya superfloss ile yapılan temizliğe bir alternatiftir.
Ağız Duşunun Ne Zaman Yapılması Önerilir?
Ağız duşu, diş fırçalama ve ara yüz temizliği yapıldıktan sonra kullanıldığında ağız bakımını artırır, diş ve diş eti sağlığını devam ettirmek için fayda sağlar.
Ağız Duşu Hangi Durumlarda Önerilir?
Dişleri sağlıklı bir kişinin kullanabildiği gibi, diş eti hastalığı olan, ortodontik tedavi gören ve ağzında protezleri ve implantları bulunan bireyler de ağız sağlığını artırmak ve korumak için kullanabilir. Bu tür hastalarda plak birikimini ve diş eti iltihabını azaltır. Cihaza ait farklı uçlar sayesinde zorlu bölgelerde ideal bakımı sağlamak kolaylaşır.