CONTACT US
en

Tüm Dişlerini Kaybetmiş Hastalarda Uygulanabilecek Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Diş kayıpları; ağız bakımının yetersiz, diş hekimi kontrollerinin düzensiz olması nedeniyle ortaya çıkan çürükler, periodontal ( diş eti kaynaklı) hastalıklar veya travmalar sonucu olmaktadır.

Diş kayıplarında estetik, konuşma ve çiğneme fonksiyonları yetersiz olduğundan, kişinin sosyal hayatı olumsuz etkilenir. Aynı zamanda çene kemiği, diş kaybını takiben hızla azalır ve incelir. Zamanla incelen kemik, uygulanacak olan tedavi seçeneklerinin başarısını da etkiler. Bu nedenle eksik dişlerin yerine vakit kaybetmeden tedavi uygulanmalıdır.

Günümüzde tüm dişlerini kaybetmiş hastalar için iki ayrı tedavi seçeneği sunulmaktadır. Bu tedavi seçeneklerini hareketli veya sabit protezler olarak belirtebiliriz.

Hareketli Protezler;

Tam dişsizlikte, halk arasında damak ismiyle bilinen hareketli total protezler planlanmaktadır. Total protezlerde, hastanın çene kemiğinde ciddi derecede erime varsa kemik yapısı ve kalınlığı protezin tutuculuğunu sağlayamayacağından dolayı implant destekli protezler yapılmaktadır.

İmplant destekli protezlerin, total protezlere göre pek çok avantajları vardır;

* Protez implant ile desteklendiğinden dolayı konuşurken veya yemek yerken ağızdan çıkmaz,

* Çiğneme fonksiyonları olumsuz etkilenmediğinden dolayı sindirim problemleri yaşanmaz,

* İmplantların kemik oluşumuna katkısından dolayı kemik erimesi azalır,

* Protez altında gıda birikimi daha az olur,

* Hareketli total protezlere göre hastanın yaşam kalitesi önemli ölçüde artar.

Sabit Protezler;

Tam dişsizliklerde, hasta tamamen sabit bir kullanım istediğinde, tek çene için en az 4 adet implant ( all on four) kullanımı ile sabit protezler yapılmaktadır.

Sabit protezler, hareketli protezlere göre daha konforlu ve estetik bir tedavi seçeneğidir. Hastanın talebine göre kullanılacak olan porselenin materyali ( zirkonyum vb.), rengi, büyüklüğü, diş eti ile uyumu vb. estetik çalışmalar büyük bir titizlikle değerlendirilmektedir.

Sabit protezlerin, hareketli protezlere göre pek çok avantajları vardır;

*Tamamen sabit olduğundan dolayı, ağızdan hiç çıkmazlar,

*İmplantlar, mevcut çene kemiğinin korunmasına imkan sağlarlar,

*Kullanımı konforlu olduğundan kişinin sosyal hayatını olumsuz etkilemezler,

*Total protezlerde kullanılan yapay damak olmadığından dolayı hastanın tat alma duyularını etkin hissetmesini sağlarlar.

Özellikle implant destekli protezler, ağız hijyenine özen ve diş hekimi kontrolleri ile uzun yıllar sağlıkla kullanılabilirler.