CONTACT US
en

Yenidoğan Bebeklerin Ağzında Görülebilecek Oluşumlar

Bebekli hastalarımızın kliniğe başvurma sebeplerinden biri de ağızda görülen normal dışı oluşumlardır. Genellikle aileler bunları farkettiklerinde ne olduklarını anlayamadıkları için kliniğimize kaygı ile başvururlar.

• Yenidoğanın ağız yapısındaki normal dışı oluşumlar doğumla birlikte var olabilir, sonradan da oluşabilir.

• Bunlar; keratin kistleri, sürme kistleri, dogumsal epulis (iyi huylu tümoral oluşum), hemanjiyomlar, natal ve neonatal dişler dediğimiz diş oluşumları olarak sınıflandınlabilir. Bu oluşumların hepsi göruntü olarak aileler için ürkütücü olsalar da genel olarak zararsızlardır.

1. Doğumsal epulis: Nadir görülen doğumla birlikte farkedilen dişeti üzerinde parlak yüzeyli pembe kürecik şeklinde görülür. Zamanla küçülerek kendiliğinden kaybolabilir, nadiren tedavi olarak cerrahi olarak alınması gerekebilir.

2. Keratin kistleri: Bunlar bohn nodülleri ve ebstein incileri olarak alt sınıflara ayrılır. Bohn nödülleri üst çenede keser bölgede yer alan küçük, beyazımsı, yuvarlak dişeti kabarcıkları olarak gözlenir. Ebstein incileri, damakta orta hatta yakın küçük inciye benzer oluşumlar şeklinde gözlenir. Her iki oluşum da tedavi gerektirmez.

3. Natal ve neonatal diş: Bebek doğduğunda ağzında var olan dişlere natal diş denir. Genellikle alt çene ön keser bölgede bulunurlar ve gevşek, dişetinden sallanır şekilde olurlar. Neonatal dişler ise doğumdan sonraki ilk 1 aylık dönem içerisinde süren ve kök oluşumları tamamlanmamış dişlerdir. Gevşek bir yapıda
olduğundan düşüp bebeğin soluk borusuna kaçma riski ve emmesini zorlaştıracağından bir diş hekimi tarafindan ekilmesi gerekmektedir.

Bu dişlerin ekimi için pıhtılaşmada önemi büyük olan K vitamin sentezi gerçekleşmesi için en az 10 gün beklenmelidir.

4. Sürme kistleri: Diğer oluşumlara göre daha sık karşılaşılır. Çene kemigi içerisindeki dişlerin çevresinde bulunan foliküler kesenin diş sürmeden hemen önce genişlemesi sonucu oluşur. Dişin sıkacağı bölgenin dişeti morumsu-mavi renk alması ile karakterizedir. Zamanla kendiliginden patlar ve diş sürer. Nadiren patlamaz ve enfeksiyon olursa cerrahi olarak açılması gerekebilir.

Yenidoğanda farkedilen tüm bu normalden farklı oluşumların doktor tarafından takip edilmesi, müdahale edilmesi ve gerektiğinde diş hekimine yönlendirilmesi gerekmektedir.

Gireceğimiz içerikleri bu kısma da yaymaya çalışalım. Yazı içerisinde öne çıkan metin kısmını seçip, ekleyip metninizi yazıp burada gösterebilirsiniz. Teşekkürler.