BİZE ULAŞIN
tr

Diş Eti Hastalıkları ve Etkili Tedavi Yöntemleri

Periodontal hastalık ve diş çürüğü ağız içindeki iki ana hastalıktır. Bu hastalıklar diş kayıplarının da temel iki nedeni olarak kabul edilir. Bu yazımızda periodontitis adı verilen diş eti hastalığına odaklanacak ve etkili tedavi yöntemlerini inceleyeceğiz.

Periodontitis Nedir?

Periodontal hastalıklar gingivitis ve periodontitis olarak ikiye ayrılır. Dental plağın ve bakteri birikiminin ana nedeni olduğu diş eti iltihabı (gingivitis) ile başlar ve. Gingivitis sadece dişlerin etrafındaki diş eti ile sınırlı bir hastalıktır ve diş etleri kanamalı, kızarık ve ödemlidir. Erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Tedavi edilmediğinde hastalık çevre dokulara yayılarak diş eti ve dişleri destekleyen alveolar kemikte geri dönüşümsüz hasarlar yaratabilir. Periodontitis olarak adlandırdığımız bu hastalık diş eti hastalıkları arasında en ciddi olanıdır.

Periodontitis belirtileri nelerdir?
-Diş etlerinde kanama, kızarıklık ve şişlik
-Diş eti çekilmesi ve kök yüzeyinin açığa çıkması
-Kötü ağız kokusu
-Diş eti apsesi
-Hastalığın ilerlemesiyle dişlerde sallanmanın başlaması

Periodontitis oluşmasına neden olan faktörler nelerdir?

Periodontal hastalıkların oluşmasının ana nedeni bakteri plağı olmakla birlikte bir çok faktör diş eti sağlığını etkileyebilir. Bunlar;
-Kötü ağız hijyeni ve hatalı fırçalama
-Sigara
-Sistemik hastalıklar (diyabet, obezite…)
-Hormonal değişiklikler
-Genetik faktörler
-Bazı ilaçların kullanımı
-Stres
-Yetersiz beslenme

Periodontitis Tedavi Yöntemleri:

Diş eti hastalıklarının erken döneminde vakaların çoğunluğunda cerrahi olmayan yaklaşımlar ile tedavi yeterlidir. Cerrahi olmayan tedavilerde;
-Başlangıç periodontal tedavisi planlanarak diş taşı ve dental plak temizlenerek hastalığın ilerlemesi engellenir.
-Dokular beklenen iyileşmeyi göstermezse lokal anestezi altında subgingival küretaj işlemi yapılarak diş eti altındaki iltihabi dolularım ve diş taşlarının temizliği yapılır.
-Kişiye özel ağız hijyeni eğitimi verilir.
-Oklüzyon kontrol edilir ve yemek artıklarının ve mikroroganizmaların daha kolay birikmesini sağlayan retansiyon alanları (çürükler, yirmi yaş dişleri) kaldırır.
-Periyodik kontroller yapılarak hastalığın erken evrelerinde tespit edilmesine yardımcı olabilir.

Cerrahi olmayan tedavilerin yeterli olmadığı ilerlemiş periodontal hastalıkta cerrahi tedaviler gerekebilmektedir. Bu aşamada lokal anestezi altında flep operasyonu dediğimiz cerrahi işlem yapılarak diş eti altındaki iltihabi dokular uzaklaştırılıp mümkünse kemik greftleri kullanılarak yeni kemik oluşumu desteklenmeye çalışılır.