BİZE ULAŞIN
tr
Estetik Diş Hekimliği

Estetik Kompozit Dolgu

Kompozit inorganik ve organik matriks ile bağlayıcı ara fazdan oluşan bir dolgu materyalidir.

Kompozit Dolgular Nasıl Yapılır?

Dişte dolgu yapılacak alan, çeşitli yöntemlerle temizlenir. Dolgunun tutunabileceği alan oluşturulur. Diş yüzeyine dolgunun bağlanmasını arttıracak ajanlar sürülür. Hekimin tercih ettiği yöntem ile kompozit yüklemesi yapılır. Fazlalıklar alınır, yükseklik kontrolü yapılır ve cilalama işlemi ile dolgu bitirilir.

Çürük diş tamirinde, kırık dişlerin düzeltilmesinde, morfolojik olarak şekil bozukluğu olan dişlerin düzeltilmesinde, diestema (dişler arası boşlukları) kapatmada, hipomineralize alanların renk uyumunu sağlamada kompozit dolgular kullanılır.

 

Kompozit Dolgularda Renk Değişimi Olur mu?

Kompozit dolguların renkleşmesi kullanım esnasında karşılaşılan en önemli sorunlardan biridir. Çünkü kompozit, suyu absorbe edilebilen bir maddedir. Bu boyanmasına neden olabilecek sıvıları da absorbe edeceği anlamına gelmektedir. Kompozitin boyanmasına neden olacak maddeler; sigara, kahve, kola, kırmızı şarap, bitki çayları, enerji içecekleri sayılır.

Kompozit dolgunun uzun süre renklenmeden kullanılması için materyalin uygulama kurallarına göre kullanımı önemlidir. İşlem sonunda kompozit dolgu yüzeyinin cilalanması ve en iyi şekilde estetiğin sağlanması, yiyecek artıklarının ve boyalı gıdaların tutunmasını engelleyeceğinden renkleşmenin de önüne geçer.

 

Merak Ettikleriniz?

Kompozit Dolgu Yapımı Ağrılı Bir İşlem Midir?

Lokal anestezi ile yapıldığı için ağrısızdır.

Kompozit Dolgu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Parafonksiyonel alışkanlıklar dediğimiz diş sıkma ve gıcırdatma, kalem ısırma, tırnak yeme vb. alışkanlıklar varsa bunları bırakmak/tedavisini olmak gerekir.

Kompozit Dolgunun Avantajları Nelerdir?

Tek seansta tamamlanır. Oldukça ekonomiktir. Minimal invazivdir (dişten fazla miktarda madde kaldırmaya gerek kalmaz). Isı iletkenliği düşüktür. Estetiği oldukça iyidir. Değişiklik yapılması kolaydır. Hastanın istediği diş formu kolayca yapılabilir.

Kompozit Dolgunun Ömrü ne Kadardır?

Ağız içi pek çok faktörün olduğu bir ortamdır. Nasıl ki bir dişin ömrü bu kadar diyemiyorsak, dolgunun ömrü de bu kadardır demek doğru değildir. Ancak dolgunun ömrünü arttırmak düzenli diş hekimi kontrolü, düzenli ve etkin fırçalama, doğru hekim seçimi ile mümkündür.

Kompozit Dolgu Sonrası Öneriler

İşlem sonrası anestezinin geçmesi ile birlikte ağrı hissedilebilir. Bu süreci konforlu geçirmek için bir ağrı kesici alınmasında sakınca yoktur. Hissedilen yükseklik varsa mutlaka hekime iletilmeli ve alınmalıdır. Dişte sıcak soğuk hassasiyeti ve yemek yerken ağrı olabilir, bu çok normaldir. Çünkü canlı bir dokuda çalışılmış, işlem yapılmıştır. Diş zamanla iyileşme sürecine girecektir. Hassasiyet geçmezse hekim tarafından yapılan kontrol sonrasında kanal tedavisi yapılmasına karar verilebilir. İyileşme süreci esnasında sürekli artan ağrı veya 1 ay geçmesine rağmen hiç azalmayan hassasiyet varsa mutlaka hekimle irtibata geçilmelidir.